Michaëlsdag in Zwolle 29 september 2017

Jan Kleinjan

Historie

Sint Michaël is patroon van de Hanzestad Zwolle. De Hanzekooplieden en soldaten uit deze stad eerden hem ter ere van de overwinning op het kwade en de verdrijving van de Noormannen en wilde Saksers. Vanaf het jaar 1000 is Sint Michaël in Zwolle bekend en is hij de schutspatroon van de stad. Begin 15e eeuw werd de bouw ter hand genomen van wat nu de Grote of Sint Michaëlskerk heet, een gotische driebeukige hallenkerk zonder toren. Deze werd namelijk meermalen door de bliksem getroffen en toen hij in 1669 door wederom een blikseminslag gedeeltelijk instortte en ‘en passant’ een stuk van de kerk en het orgel meenam in zijn val, vonden ze het welletjes. De ingestorte toren werd afgebroken en nimmer weer opgebouwd.

Tot voor enkele decennia was Zwolle 3 Michaëlskerken rijk. De kapel op de Roomse begraafplaats, de Roomse Sint Michaëlskerk uit 1892 (een neogotische driebeukige hallenkerk) en de eerder genoemde Grote of Sint Michaëlskerk.
Toen bij een herindeling van de parochies de Michaëlskerk uit 1892 leeg kwam te staan besloot men deze in 1965 af te breken. Ondanks protesten uit alle hoeken en gaten van de Zwolse bevolking viel de mooie neogotische Michaëlskerk ten prooi aan de honger naar meer winkels in het centrum. Tot de grond toe gesloopt, inclusief het interieur. Het in de kerk aanwezige bronzen beeld van Michaël kon gered worden en vond na enige omzwervingen zijn plek in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek elders in de stad.
Na overleg over en weer besloot men dezer dagen om het bronzen Michaëlbeeld te verhuizen, van de Roomse OLV Basiliek naar de Grote Kerk in Zwolle. En welke dag is daarvoor beter geschikt dan Michaëlsdag?

Michaëlsdag 29 september 2017

En zo kwam het dat op 29 september 2017 een processie van enkele tientallen mensen het Michaëlsbeeld verhuisde van de Ossenmarkt naar de Grote Markt. Een wandeling van slechts een oogwenk, de kerken zijn buren. Onder luid trompetgeschal, tromgeroffel, klokgelui vanuit de Peperbus (zo heet de toren van de Basiliek) en een heuse draak (verbeeld door kinderen van de Zwolse Vrije Michaëlschool) werd Michaël eerbiedig door de stad gedragen. Niet echt hoor, want het bronzen beeld is niet te tillen. Men gebruikte hiervoor een replica, van gips of zo. Het beeld zelf hadden ze eerder deze dag al naar de Grote of Sint Michaëlskerk overgebracht.
Na een feestelijke bijeenkomst in de Grote Kerk ging men op weg naar de bij de kerk staande Glazen Groene Michaël. Een groen, 3,5 meter hoog beeld van 350 lagen gehard glas. Na een uit volle borst gezongen lied werd de draak ontmanteld en was het feest voorbij.
En het bronzen beeld van Michaël (waar het allemaal om begonnen was)? Dat staat vanaf nu heel rustig te pronken in het Hoogkoor van de Grote of Sint Michaëlskerk, in de Michaëlstad, Zwolle!